Vesti

GMO u Srbiji – Kako prepoznati GMO – 3.deo

Potražite broj na nalepnici proizvoda – PLU (Product Lookup Number) i saznajte koliko je bezbedno voće i povrće koje kupujete

  • Ako je PLU četvorocifren broj koji počinje sa 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO, ali je nastao na farmi koja koristi hemikalije i pesticide što je takođe otrovno i opasno za ljudski organizam.
  • Ukoliko broj na nalepnici ima pet cifara koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez hemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije.
  • Proizvodi,označeni petocifrenim brojem koji počinju brojem 8 su GMO usevi.

 

Za sad nema pravog načina i univerzanlog rešenja da se prepozna GMO bez deklaracije

Moramo se osloniti na svoj zdrav razum, logiku i instinkt, kao i na vlastito istraživanje o dobavljačima sirovina proizvođačima hrane, informisanju preko medija i novina.

Principi:

• GMO hrana je lepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži i ožiljaka. U prirodi nismo svi isti. Neko je viši, neko niži neko debeo, a neko mršav. Isto važi i za prirodno voće i povrće. Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda. Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Ništa neće da zafali ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj. da malo truli. Na policama gde ima takvog voća i povrća, velike su šanse da nisu gmo.

• Kupujte od seljaka koji sami uzgajaju. I seljaci seju GMO u neznanju, i hrane stoku GMO proizvodima (najčešće kukuruzom). Meso takvih životinja bi u principu trebalo izgledati isto kao i kod normalnih, ali vi ipak obratite pažnju na izgled jetre (džigerice) i bubrega. Ako vam deluje bolesno, bolje odustanite od kupovine jer su te životinje možda bile hranjene sa gmo stočnom hranom. Zna se šta je bolestan izgled, a šta zdrav. Bolesno je bledo, sivo, žuto, slabo prokrvljeno, sa oštećenjima i izraslinama koja ne deluju normalno. Zdravo je roze i crveno meso.

• Zanemarite lepo pakovanje. Profitabilnost GMO biljaka, voća i povrća dozvoljava proizvođačima da potroše novac na lepa pakovanja.

• Informišite se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO. Ukoliko je nešto poreklom iz zemlje koja je uvela GMO, najverovatnije i jeste GMO. Budi dvostruko pažljiv. Prati vesti o zemljama koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO kao što su Francuska, Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO. Isto važi za zemlje koji su najveći proizvođači GM hrane. USA, Argentina, Brazi, Kinal i Indija koja proizvodi GM pamuk.

• Pokušajte da isključite iz ishrane sve ono što ima najviše šansi da bude GMO. Nažalost, to je najčešće meso životinja koje se hrane GMO hranom. To su i popularne grickalice, čipsevi i slično jer velikim kompanijama odgovara da im sirovina bude ujednačene veličine i sastava.

• 92% SOJE NA SVETU – GMO! Po podacima ISAAA (Međunarodne službe za nabavku poljoprivredno-biotehnološke dokumentacije), kao i podacima Evropske Unije, od 2007. godine, kada je svetska proizvodnja soje bila 58,6 % genetski modifikovana (GMO), preko 2010., kada je iznosila 80 %, do danas – GMO soja je 92 % ukupne svetske proizvodnje ove žitarice. Ovaj podatak govori mnogo sam za sebe. Male su šanse da će te baš vi naići na tih 8% soje koja nije GM.

gmo soja

U što većoj meri podržite male proizvođače i poljoprivrednike koji sami uzgajaju i prodaju hranu, ali uvek gledajte kakvi su proizvodi i primenite pravilo iz prve stavke.

 

 


U 1. delu smo pisali o tajnama GMO hrane


2. deo objašnjava ko odlučuje o GMO hrani u Srbiji


 


Pogledajte proizvode BSB Agro!


 

Izvor: GreenPeace GMO Shoppers Guide